Dyrevelfærd er rykket op i det politiske hierarki. I forhold til valget i 2014 har mere end tre gange så mange kandidater offentliggjort deres opbakning til dyrevelfærd. Og det glæder dyrebeskyttelsesorganisation.

Dyrevelfærd er rykket op i Europas politiske hierarki. Næsten 900 kandidater, eller godt hver tiende, har taget dyrevelfærdserklæringen – det er mere end tre gange så mange som ved sidste valg til Europa-Parlamentet.

Grisetransporter fragtes på tværs af Europa. Hundehvalpe stjæles i et EU-land og sælges i et andet. Gæs stopfodres i nogle europæiske lande og eksporteres til hele Europa. Og kandidaterne til søndagens Europa-Parlamentsvalg er indstillet på at arbejde på tværs af landegrænser for at skabe bedre forhold for dyrene i Europa. Det fremgår af hjemmesiden voteforanimals2019.eu, hvor et historisk højt antal kandidater står på mål for dyrevelfærden.

Stigning på over 300 procent.
Ved dette parlamentsvalg kan voteforanimals2019.eu allerede præsentere næsten 900 kandidater fra hele Europa, der alle har en tydelig holdning til dyrevelfærd. Det er 700 kandidater flere end ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2014, eller en stigning på godt 350 procent. Og det glæder kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark, Johanne Gabel: – De knapt 900 kandidater har jo gjort meget mere end blot at række hånden op som tegn på, at de går ind for dyrevelfærd. De har underskrevet en dyrevelfærdserklæring, og de har forholdt sig til 22 konkrete punkter om dyrevelfærd i EU. Det viser også, at dyrevelfærd er rykket meget markant frem i det politiske hierarki, vurderer Johanne Gabel.

29 danske kandidater.
Af de godt 900 kandidater har foreløbigt 29 danske kandidater – fra alle politiske partier undtagen Venstre og Liberal Alliance – taget stilling og underskrevet dyrevelfærdserklæringen. De 22 konkrete punkter stiller skarpt på dyr som følende væsener såvel som konkrete lovinitiativer til at standse tvangsfodring af ænder og gæs, der anvendes til foie gras. For vælgerne giver det nogle omfattende muligheder for at bedømme, hvor meget dyrevelfærd politikerne hver især vil kæmpe for.

– Dyrevelfærd ligger utroligt mange danskere på sinde. Så det er en gave til vælgerne, at de nu kan få indgående kendskab til kandidaternes holdning til landbrugsdyrenes betingelser, forsøgsdyr, vilde dyr i cirkus og meget mere. Danskerne kan vælge dyrevelfærd ind i EU, og derfor er det også vigtigt at gøre brug af hjemmesiden, mener Johanne Gabel.

Mød fire af de danske kandidater her.

Dyrevelfærd skabes i EU.
En af kandidaterne, der har svaret på punkterne i dyrevelfærdserklæringen, er Jeppe Kofod. Han er allerede medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og desuden næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

Han peger på, at lovgivningen i EU er helt afgørende for dyrenes velfærd: – Hvis man virkelig skal sikre kampen mod dyrevelfærd, så foregår det på EU-niveau, fordi vi laver lovgivning for samtlige 28 medlemslande og mere end 500 millioner borgere, siger Jeppe Kofod og får opbakning af World Animal Protection:

– EU-lovgivningen er Europas stærkeste kort for dyrevelfærd på tværs af grænser, for eksempel om minimumsplads til grisene, lemlæstelse af landbrugsdyr, transport af slagtedyr og handel med udryddelsestruede dyr. Det er love, der gælder alle lande og giver ens vilkår for alle, fordi de 28 medlemslande i EU er forpligtede til at gennemføre lovene, forklarer Johanne Gabel, kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark.