Koncerndirektør Svend Hartling noterer med tilfredshed, at der er indgået en aftale, hvor en fjerdedel af de bestilte 1,4 mio. test annulleres – og 15 mio. kroner sparet. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.k

Region Hovedstaden har på vegne af de fem regioner og Danske Regioner landet en aftale med den kinesiske leverandør af antistoftest Livzon. I april bestilte regionerne 1,4 mio. kits til test for antistoffer for COVID-19. I maj blev det imidlertid konstateret, at en del af leverancen ikke levede op til den forventede kvalitet, og derfor blev alle leverancer kvalitetssikret af et nationalt panel. Det har resulteret i en aftale med Livzon, der betyder, at levering af 350.000 testkits til regionerne annulleres.

”Vi gik i forhandling med Livzon, fordi variationen i en del af leverancen var for høj, og jeg noterer med tilfredshed, at vi har haft en konstruktiv dialog, og der er indgået en aftale, hvor en fjerdedel af de bestilte 1,4 mio. test annulleres – og vi sparer 15 mio. skattekroner. Desuden får vi en erstatningslevering på 90.000 kits,” siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Erstatningsleveringen skal bruges til at færdiggøre igangværende studier, der strækker sig længere end november, hvor holdbarheden på de resterende op mod 400.000 testkits udløber. De har en acceptabel følsomhed, og er stadig anvendelige til epidemiologiske studier.

Testen fra Livzon er bl.a. blevet brugt til at screene sundhedspersonale i regionerne for at undersøge, hvor stor del af medarbejderne, der var smittet med corona – og om der var særlige afdelinger eller personalegrupper, der var særligt udsatte for smitte. Antistoftesten er også brugt i private virksomheder og til test af bloddonorer, men har ikke været tænkt ind i den almindelige smitteopsporing i befolkningen.

Risiko, når det går hurtigt.
Der har været rejst kritik af regionernes indkøb af 1,4 mio. testkits. ”Nu hvor mange af os er ude i sommerlandet og hygger os på tætpakkede strande og cafeer, så kan man godt glemme, hvad vi stod i for tre måneder siden. Det var det vilde vesten på markederne for test og værnemidler, og vi så billederne fra Italien. Ingen af os havde nogen anelse om, hvor voldsomt corona ville skylle ind over vores sundhedsvæsen. Heldigvis er det gået over al forventning, men jeg er glad for, at vi slog til, da muligheden viste sig for at kunne købe antistoftest og komme i gang med at se udviklingen af COVID-19. Når tingene går så hurtigt, så er der en risiko for, at der er ordrer, som ikke rammer plet, men så må vi jo bagefter tage dialogen med leverandørerne og lave nogle aftaler – præcis som vi har gjort med Livzon,” siger Svend Hartling.

Læs også: Leverance-af-antistoftest-fra-Livzon-skal-returneres-.aspx.