20 sikkerhedsværter fra Roskilde Festival Gruppen skal sammen med København Kommunes egne støjvagter tage dialogen med feststemte unge. Det oplyser de i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Københavns Kommune har ansat 20 sikkerhedsværter fra Roskilde Festival Gruppen til at guide københavnerne i at holde afstand og undgå smittespredning. Sammen med kommunens egne støjvagter skal de også tage dialogen med feststemte unge i byens party-hot-spots og minde dem om at skrue ned for musikken og rydde op efter sig.

20 værter fra RF Experience skal hjælpe folk med at holde corona-afstand og tage hensyn til andre, så smittespredning begrænses mest muligt. En opgave der de seneste måneder har været løst af kommunens parkeringsvagter. – Sikkerhedsværterne skal hjælpe med at minde folk om hensigtsmæssig adfærd. Mange glemmer at holde afstand og følge retningslinjer, nu hvor byen er mere hverdagstravl igen, men der er stadig en corona-epidemi, og vi har stadig en opgave med at gøre vores til, at smittekæder begrænses, siger vicedirektør i Københavns Kommune Nikolaj Hvingtoft Hansen.

I rollen som sikkerhedsværter skal RF Experience sammen med kommunens egne støjvagter også rundere de larmende fest-zoner, der på varme dage og nætter popper op rundt om i København og hjælpe de mest højlydte festdeltagere forstå, hvordan man hygger sig i byen på en hensynsfuld måde. – Problemer med højlydte udendørs forsamlinger ser vi hvert år – det er en del af det at være en levende storby med attraktive byrum. I år er situationen dog særligt svær, da corona-restriktioner har aflyst sommerens festivaler og koncerter, og klubber og værtshuse enten lukker tidligt eller er helt lukket. De unge har ingen steder at gå hen og flytter festen udenfor, og så accelererer problemerne med både affald, støj og hensynsløs adfærd, fortæller Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Særligt populære hot-spots som Havneparken på Islands Brygge, Sandkaj og Marmormolen i Nordhavn, Fælledparken, Nørrebroparken og Ofelia Plads er på varme dage og nætter plaget af pop-up-fester med fulde unge højt-spillende soundboxe og affald i massevis. Når musikken spiller højt, og affaldet flyder, rykker folk hurtigt for tæt sammen og glemmer alt om smitterisiko, så her er en særlig svær opgave med at komme igennem med budskabet om, at vi stadig skal holde afstand og tage hensyn.

– Jeg er glad for, at de erfarne sikkerhedsfolk fra Roskilde Festival hjælper vores egne støjvagter med at tage dialogen med de ikke altid lige ædru festdeltagere. Arbejdsredskaberne er dialog og venlige henstillinger, og hvis det ikke hjælper – et opkald til politiet. Hvis der ikke rigtig er vilje eller evne til at lytte, så det kun politiet, der kan opløse festen, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen.

– Opgaven ligger godt i tråd med de værdier, vi også har fokus på under festival-ugen om at alle får en bedre fest, når man tager hensyn til andre. Vi er derfor glade for at vores værters kompetencer kan bruges på denne måde, siger sikkerhedschef Morten Therkildsen fra Roskilde Festival Gruppen, der blandt andet tilbyder rådgivning og håndtering om eventsikkerhed, logistik og planlægningen af store events.

Københavns Kommunes indsats for mere hensynsfuld brug af byen:

Sikkerhedsværter fra Roskilde Festival
Sikkerhedsværterne fra RF Experience, en del af Roskilde Festival Gruppen vil hjælpe borgerne med at holde afstand og sikre hensigtsmæssig adfærd for at begrænse spredning af corona. Adfærdsreguleringen justeres ud fra en sundheds- og smittemæssig betragtning, så den i dagtimer fx kan rettes mod områder, hvor der er mange badende, der ligger for tæt, mens den i aftentimer fx kan rettes mod områder, hvor der festes, er høj musik, dans og lignende., der betyder, at borgere klumper sig for tæt sammen.

Københavns Kommunes støjvagter i dialog med larmende fester
Kommunens støjvagter, der normalt kun tager sig af støj fra værtshuse og klubber, vil denne sommer have et tæt samarbejde med politiet og løbende observere og evt. vurdere lydniveauet i parker, badesteder og andre byrum. Støjvagterne vil kontakte politiet i situationer, som er løbet løbsk, og skal også hjælpe politiet med at vurdere om støjen er under et niveau, støjvagterne normalt ville acceptere fra en restauration eller et arrangement. Bemanding og tidsrum for støjvagternes rundering vil løbende blive vurderet, men i udgangspunktet er det torsdag-lørdag fra kl. 17-01.

En ekstraordinær renholds-indsats til private grundejerforeninger
En særlig udfordring er populære steder som Sandkaj og Marmormolen i Nordhavn, Havneparken på Islands Brygge, Sluseholmen i Sydhavn og Krøyers Plads på Christianshavn, der alle er privatejede men offentligt tilgængelige. Her skal grundejerforeningerne selv holde områderne rene, og i kommunalfuldmagten er der er stramme regler for, hvor meget kommunen må hjælpe på private arealer. Da denne sommer dog betyder, at en håndfuld grundejerforeninger har fået en urimelig stor byrde med at holde deres områder rene, er Teknik- og Miljøforvaltningen ved at afklare, hvordan kommunen kan hjælpe ex i form af ekstra affaldscontainere.

Vejbump på Bryggen
Især området ved Havneparken har været plaget af unge, der kører ræs langs Havneparken, men den aktivitet vil kommunen nu sætte en stopper for. I samarbejde med politiet bliver der nu lagt vejbump ud på Islands Brygge.