Vi ser lige nu øget smittespredning i samfundet med ny coronavirus. Brug af mundbind er et vigtigt supplement til de øvrige anbefalinger for at holde smittetrykket nede. Med brug af mundbind beskytter vi hinanden, og vi får sammen med de øvrige anbefalinger et ekstra håndtag til at kontrollere epidemien. Desværre er der på nuværende tidspunkt ikke nok, der bruger mundbind i overensstemmelse med anbefalingerne. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelse.

Sundhedsstyrelsen udvidede d. 31. juli de generelle anbefalinger med en anbefaling om brug af mundbind ved trængsel i den kollektive trafik, men der er stadig mange, som ikke følger anbefalingerne. Der anbefales CE-mærkede engangsmundbind. Mange synes, det bliver dyrt at købe dem i længden, da man skal smide dem ud efter at have brugt dem. Derfor kommer Sundhedsstyrelsen nu med gode råd til, hvad man skal være opmærksom på, hvis man i stedet vælger at bruge stofmundbind.

Rådet er, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, men ikke giver samme sikkerhed som CE-mærkede mundbind. Personer i øget risiko skal altid anvende CE-mærkede mundbind. ”Ved CE-mærkede engangsmundbind er beskyttelsesgraden dokumenteret. Hvis man f.eks. er i øget risiko for alvorligt forløb af COVID-19, eller hvis man har symptomer og er på vej til test, så vil det altid være et CE-mærket mundbind, man skal bruge. Stofmundbind – uanset om du køber dem eller selv laver dem – er ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder, og vi kan ikke som myndigheder give dig en sikkerhed for beskyttelsesgraden ved brug af stofmundbind. Derfor er det også vigtigt at sige, at den største gevinst ved brug af stofmundbind er, at du beskytter andre mod COVID-19, hvis du skulle være smittet, og at andre beskytter dig, hvis de er smittede. Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og hvis alle følger vores anbefalinger om mundbind, kan det bidrage til at holde epidemien nede”, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

Hvis du vælger at bære stofmundbind, så bør det som udgangspunkt bestå af tre lag tætvævet stof fx bomuld, være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til dit ansigt, så det dækker både næse og mund. Det skal kunne vaskes flere gange ved mindst 60 grader, og det skal vaskes en gang dagligt eller hyppigere, hvis det bliver beskidt eller fugtigt. Derfor er det også vigtigt, at man har flere stofmundbind med sig og putter de brugte i en plasticpose, til de kan blive vasket. Hav flere at skifte med, også når du er på farten og læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du skal medbringe dem fx i tasken. Når du er færdig med at bruge et stofmundbind, så smid det direkte til vask, eller læg det i lukket pose indtil det skal vaskes. Brug det ikke igen før det har været vasket. Mundbind er personlige. Del ikke med andre.

Det er desuden vigtigt at bruge mundbindet korrekt, hvis det skal have en effekt, uanset type. Fx skal man have rene hænder, når man tager det på, og man bør rengøre hænderne efter at man har taget det af, og man bør ikke røre det, mens det er på. Sundhedsstyrelsen følger fortsat området tæt og udvikler løbende materiale omkring korrekt brug af mundbind i form af pjecer og små film m.m., som kan findes på hjemmesiden.

Information om mundbind hos WHO.
Sundhedsstyrelsens information om mundbind (3 film på Facebook):

Sådan bruger du mundbind.
Om børn og andre, hvor brug af mundbind kan være svært
Hvornår skal du bruge mundbind?
Publikation: Håndtering af COVID-19: Anbefalinger til personer i øget risiko

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind eller ansigtsvisir:
Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset
Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation
Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test
Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg
Hvis du skal med offentlig transport med trængsel, hvor det kan være svært at holde afstand

I erhvervsmæssig sammenhæng, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig
Ved store forsamlinger som f.eks. optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv.