Medarbejdere på Den Korte Snor deltager to gange om året i et skriveværksted, hvor de skriver breve til kriminalitetstruede børn og unge. Brevene er et værktøj på arbejdspladsen, men skal også hjælpe de unges familie og venner til at forstå den udvikling, som den unge gennemgår. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

”Luk øjnene, hold fødderne i gulvet, træk vejret dybt og tænk på hvilken ung eller familie du vil skrive et brev til”. Sådan starter psykolog Irene Schmelling sin undervisning på skriveværkstedet, hvor medarbejderne skal skrive breve til unge, som de arbejder med.

De unge, der er i Den Korte Snors målgruppe, har ofte negative fortællinger om, hvem de er og hvad de kan, der fylder meget. De bliver fx ofte set som ballademageren i skolen. De negative fortællinger har stor indflydelse på den måde de selv og andre møder dem. Formålet med skriveværkstederne er at finde alternative fortællinger, der baner vejen for andre handlemuligheder og mere positive forståelser af sig selv.

Mindfulness og femtrins brevskabelon
Mindfulnessøvelsen skal hjælpe medarbejderne til at lede tankerne hen på, hvem de vil skrive til og hvad medarbejderne har lagt mærke til at den unge har sagt eller gjort, som var vigtigt for ham eller hende.

Rummet fyldes med eftertanke. En medarbejder kigger ud ad vinduet, en anden trækker vejret dybt og flere lukker øjnene og sætter sig med ansigtet ned mod bordet. Deres tanker forlader rummet, de sidder i, og kommer et helt andet sted hen. Lige indtil Irene Schmelling efter et par minutter stille og roligt afslutter mindfulness øvelsen. Så åbner medarbejdernes øjne lige så langsomt igen, de vender tilbage til rummet, kigger på papiret foran dem og går langsomt i gang med at skrive.

For at komme i gang med brevet, tager undervisningen udgangspunkt i en brevskabelon, hvor nogle sætninger er foruddefinerede og deltagerne skal udfylde det helt specifikke, der handler om den unge.

Irene Schmelling er begejstret for, hvordan værkstederne forløber, og hvad breve kan skabe for dem, det handler om: ”Min opgave som psykolog i Den Korte Snor er at hjælpe medarbejderne til at blive bedre til at hjælpe de unge med at udvikle deres identitet, og hjælpe dem væk fra kriminalitet. Brevene er effektfulde for medarbejderne og for de unge og deres familier, og de efterspørger skriveværkstederne og fortæller, hvor berørt og inspireret, de bliver af hinanden, når de deler historier om de unge”.

Når brevene er skrevet, kan medarbejderne vælge at læse dem op for hinanden som inspiration. Brevene læses også op for de unge, deres familie og måske også deres venner.

De personlige historier rammer mig lige i hjertet
En af de medarbejdere, der deltager i skriveværkstederne, hedder Kirsten Nielsen og er socialrådgiver i BBU Vesterbro-Valby-Kgs. Enghave. Hun fortæller ivrigt om sit og en kollegaers arbejde med de unge, hvor de også igennem skriveværkstederne kan lære meget af hinanden som kolleger, men også af de unge.

En bestemt situation, hvor Kirsten Nielsen læste et brev op for en ung, står især klart: ”Jeg læste engang et brev op for en dreng og hans far, der handlede om drengens udvikling. Faren blev meget rørt og prøvede at tage fokus fra det ved hele tiden at sige ”se, jeg får gåsehud” og pege på sine arme. Drengen lagde en kærlig hånd på sin fars arm. Det var tydeligt, at det betød virkelig meget for ham, at hans far blev meget rørt over brevet”.

Det er udviklingen af de unges handlinger og adfærd, der især er vigtigt for medarbejderne. Igennem de positive fortællinger er det muligt at støtte den positive udvikling i barnets liv. Brevene er derfor et vigtigt værktøj til at arbejde for at forebygge kriminalitet i en tidlig alder.

”Skriveværkstederne er meget inspirerende. Der sker virkelig noget i relationerne. Det er både i familien, mellem vennerne og den unge, men også i relationen med os, når brevene bliver læst højt. Jeg bliver helt vildt rørt. Også når det ikke har noget med mig at gøre. Det rammer mig lige i hjertet, når man hører de personlige historier”, siger Kirsten Nielsen.

Om Den Korten Snor
Den Korte Snor er en kriminalitetsforebyggende indsats for børn og unge mellem 10-17 år i Borgercenter Børn og Unge i Socialforvaltningen, der udviser truende, uroskabende eller kriminel adfærd. Selve indsatsen skal sikre hurtig opfølgning på den unges udfordringer.

Det sker ved, at den unge bliver tilknyttet en kontaktperson og en familierådgiver, som sammen med familien lægger en plan, hvor der defineres mål for den unge. De mål kan fx være højere motivation for skolegang eller mere fokus på at lære at handle ud fra tidligere erfaringer. Der bliver især arbejdet for at give de unge en følelse af og en tro på, at de har ret til at blive set, hørt og ikke taget for givet.

Læs mere.