Fire københavnske børn-og ungeaktører gik i sidste weekend sammen om at skabe rammerne for en festival for byens unge. Den årlige begivenhed, Copenhagen Street Festival, er med til at styrke båndet mellem Københavns bydele og de mange initiativer for byens unge. I år var temaet bæredygtighed på flere forskellige planer. Det oplyses i en pressemeddelelse. 

Idrætsprojektet og Street Copenhagen skabte i sidste weekend et ungefællesskab på deres Festival sammen Game og Københavns Kommunes Ungdomsskole. Den årlige festival er med til at skabe grobund for samarbejder mellem unge mennesker over hele byen.

Pressefoto: Idrætsprojektet

“Vigtigheden ved denne dag er, at vi går sammen på tværs af de kommunen, foreninger og de lokale aktører i de forskellige bydele for at skabe et fælles rum for de unge. Det er også her på festivalen, at vi kan præsentere de unge for de nye gadeidræts-tiltag i byen, som i år var calisthenics – for at vise dem, hvad der er af muligheder for dem i byen,” fortæller Daniel Mlka fra Idrætsprojektet, der hører til under Socialforvaltningen i Københavns Kommune.

En scene for de unge at blive hørt
Sammenslutningen af de fire børn- og ungeaktører startede for fem år siden og har altid haft fokus på ungefællesskaber, gadeidræt og bæredygtighed – og ikke mindst på at hylde mangfoldigheden og streetkulturen i hovedstaden. I år deltog unge fra Mellemfolkelig Samvirke, Unge i Centrum fra Tingbjerg, Ungetalks fra Sjælør og Københavns Ungeråd.

På festivalen var der lavet en Ungescene, hvor de unge debatterede gadeidræt, ungefællesskaber og bæredygtighed. 14-årige Kaisa var på scenen og fortalte om udfordringerne med miljøet, og at bare man gør lidt godt for miljøet hver dag, er bedre end ingenting. På scenen var også Lea fra Game. Hun står for gadeidræt i Hørgården på Amager og fortalte om vigtigheden af at komme ud i områderne, hvor børn ikke har mulighed for at deltage i foreningslivet, og hvor givende det er at se glæden i børnenes øjne, og at de vokser gennem de små succeser. Den sidste var Noha fra Unge i Centrum, der er drevet af at skabe gode fællesskaber i en bydel som Tingbjerg, hvor der ikke er mange muligheder. Her er de et stort team på ca.15 frivillige, der hver uge mødes med børn og unge og planlægger aktiviteter og ture.

“Jeg blev inviteret til at snakke om ungefællesskaber, og det var fedt rent personligt at være med, fordi det er med til at udvikle mig – men det var også en mulighed for at møde andre unge. Vi havde en god snak om, hvordan vi arbejder hver især og stille spørgsmål til, hvorfor vi gør, som vi gør,” fortæller 22-årige Noha Doukni, stifter og formand for Unge i Centrum om deltagelsen i Copenhagen Street Festival.

Pressefoto: Idrætsprojektet

Hun fortæller, at unge fra byen ikke mødes på samme normalt. Ifølge Noha er der brug for denne type arrangementer for at skabe et større ungefællesskab på tværs af byen, hvor alle kan lære af de andre: “Bare det at være på festivalen har givet en fornemmelse af, at vi godt nok er mange unge, der laver meget forskelligt. Man synes jo, at det man laver, er meget vigtigt – og man glemmer måske, hvor vigtigt alt det, de andre laver er. Så jeg opdagede og indså, hvor godt det er, at vi er forskellige, og at vi prioriterer på forskellige måder. Nogle har fokus på bæredygtighed og miljø, og andre har fokus på gadeidræt – og så laver vi noget helt tredje, og når man putter det samme, så er går det bare op i en højere enhed. At vi alle sammen gør det, vi er bedst til,” fortæller hun.

“Vi havde fokus på bæredygtighed i forhold til debat, og maden på dagen til alle deltagere og udøvere var lavet i tæt samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg, Meyers Madhus, Unge i Centrum og Vesterbro ungdomsgård. Her lavede børn og unge maden til dagen i samarbejde med Meyers Madhus,” fortæller Daniel Mlka, og tilføjer: “Vi vil blive ved med at udvikle dagen, så nye initiativer kommer i spil, og unge fællesskaber vil være i stort fokus de næste mange år. Vi vil derudover lave flere aktiviteter i byen i tæt samarbejde med en masse aktører i København, der har samme interesse.”

Copenhagen Street Festival er støttet af Tuborgfonden, Vesterbro lokaludvalg , Kgs. Enghave lokaludvalg og Gadeidræt.