Københavnske skolebørn og deres forældre bliver i de kommende uger hørt i en storstilet undersøgelse om tryghed i trafikken. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Hvis flere børn skal op på cyklen, er det afgørende, at de føler sig trygge i trafikken. Derfor skal det både være sikkert og føles trygt at cykle og færdes til fods i København. De kommende uger spørger Teknik- og Miljøforvaltningen derfor forældre til skolebørn i Københavns Kommune og elever fra 6.- 9.- klasse om deres oplevelse af trafikal tryghed. Den storstilede undersøgelse har form af et spørgeskema og et kort, hvor børn og forældre kan sætte en prik og markere steder på vej til skole og fritidsaktiviteter, der føles utrygge.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder allerede med at gøre skolebørn trygge i trafikken som et supplement til trafiksikkerhed. Ved flere skoler har forvaltningen bl.a. besluttet at ensrette trafikken i morgentimerne, så det bliver mere overskueligt og trygt for børnene at færdes ved skolen.

Ved bl.a. Damhusengens Skole i Vanløse skete det efter en god dialog mellem skole, forældre og Københavns Kommune. Og det er helt rigtigt, for det er skolerne, forældrene og børnene, der bedst ved, hvad der er brug for lokalt, lyder det fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, der derfor er glad for, at undersøgelsen bliver så bred.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) er også glad for undersøgelsen: ‘Det er vigtigt, at byens børn og unge kan komme trygt til deres lokale skole. Også de, som vælger at cykle eller tage turen til fods. For både store og små er der åbenlyse fordele for helbredet og miljøet ved at cykle eller gå frem for at tage bus eller bil, og derfor er tryghedskortlægningen en rigtig god ide,” siger han.

For sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) er det også vigtigt, at de københavnske børn får gode cykelvaner: ”I København er cyklen den hurtigste vej gennem byen, men også det sundeste valg for både os selv og miljøet. Som kommune skal vi forsat arbejde for, at cyklen er det nemme og sunde valg. Vi ved nemlig, at de sunde vaner bliver grundlagt i barndommen. Det er derfor slet ikke ligegyldigt, om vores børn får sat sig i sadlen og taget den daglige tur til skole – det gør en stor forskel.”

Undersøgelsen kan potentielt nå ud til 74.000 københavnske børnefamilier.

Fakta

  • I oktober får københavnske forældre og børn fra 6. – 9. kl. tilsendt et link til undersøgelsen via skolernes platform AULA. Undersøgelsen sendes også til privatskoler og ud via sociale medier og større fritidstilbud i København. Undersøgelsen er åben for besvarelser indtil d. 31. oktober.
  • Teknik- og Miljøforvaltningen står for projektet, men koordinerer indsatsen med Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
  • Der blev afsat midler til ’den bydækkende tryghedskortlægning af børns gang og cykling til skole og fritid’ ved budget 2020.