Spændende opskrifter – som er helt i tråd med de nye kostråd – er blevet samlet i en udgivelse fra Københavns Kommunes Familiekøkken. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Spis planterigt. Spis flere grøntsager og frugter. Spis mindre kød. Spis mad med fuldkorn. Det er nogle af de nye nationale kostråd, som blev lanceret af Fødevarestyrelsen i forrige uge. Hvis man gerne vil tage de nye kostråd til sig allerede nu, så er der hjælp at hente i en ny udgivelse, som Københavns Kommunes Familiekøkken står bag.

’Familiekøkkenet – klimavenlige og sunde opskrifter’ skal nemlig inspirere hele familien til at lave sund og sjov hverdagsmad sammen, og opskrifterne er spækket med grøntsager, bælgfrugter, fisk, sunde olier og fuldkornsprodukter – præcis som de nye kostråd anbefaler. Opskrifterne er fx fiskefrikadeller med rødbedecreme og rodfritter, græskarsuppe med grove græskarkernegrissini og grønne pandekager med mousse af røget makrel.

Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har testet nogle af opskrifterne med sin egen familie og er begejstret for den nye udgivelse.

– De gode madvaner bliver grundlagt i barndommen. Og de starter ikke først ved spisebordet – de starter allerede i køkkenet, når forældre og børn laver sunde måltider sammen. Med Familieskøkkenets klimavenlige og sunde opskrifter kan man samtidig få de nye, nationale kostråd med på menuen, og det er super godt. Jeg er sikker på, at det kan være en hjælp i hverdagen og en genvej til gode, grønne måltider hos mange københavnske børnefamilier, siger Sisse Marie Welling.

Opskrifter fra Familieskøkkenets kurser
Familiekøkkenet har siden 2019 støttet familier i udsatte boligområder med at få bedre madvaner. Det sker på madlavningskurser, hvor 10 familier mødes i et skolekøkken for at lave sund, billig og bæredygtig mad sammen i hyggelige rammer. Samtidig lærer familierne også om sæsoner, madspild og sunde råvarer – og om at bruge køkkentricks.

Det er opskrifterne fra Familiekøkkenets kurser, som nu blevet samlet i den nye udgivelse, som kan bruges af alle københavnske børnefamilier. ’Familiekøkkenet – klimavenlige og sunde opskrifter’ er desuden kommet til verden med hjælp fra Hello Kitchen, som er er en almennyttig forening, der arbejder for at styrke madglæde, fællesskaber og sundhed.

– Udover opskrifterne er der også tips til, hvad børn selv kan i køkkenet, og hvad de kan med hjælp fra deres forældre. Der er også køkkentricks, der kan gøre det både sjovere og nemmere at lave mad. Og så kan man læse om, hvordan man undgår madspild og booster eller vedligeholder familiens sundhed, fortæller projektleder Lotte Ernst fra Hello Kitchen. Hun fremhæver også, at opskrifterne flittigt gør brug af illustrationer for at give forældre og børn et fælles sprog omkring madlavningen.

’Familiekøkkenet – klimavenlige og sunde opskrifter’ kan downloades i en digital udgave på Center for Børn og Unges Sundheds hjemmeside: www.cbus.kk.dk