Tivoli har besluttet at investere et tocifret millionbeløb i en ny forlystelsesoplevelse i H.C. Andersen Slottet i 2021. En investering, der munder ud i Danmarks største permanente scaryhouse med skuespillere. Det oplyses i en pressemeddelelse

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Vesterbro

Her bliver det muligt at komme på en 150 meter lang rejse gennem 12 forskellige rum fordelt på 800 uhyggelige kvadratmeter. Udover at give gæster med hang til gys en oplevelse, er formålet at udnytte Tivolis areal endnu bedre, sådan at gæsterne spredes yderligere rundt i forlystelseshaven. Det nye scaryhouse kommer til at hedde Villa Vendetta og er planlagt til at stå klar i Tivolis sommersæson 2021.

Tivoli har under hele Covid-19 arbejdet målrettet på at sprede gæsterne mere ud i forlystelseshaven, og det giver derfor god mening at inddrage H.C. Andersen Slottet fra 1853 i disse tiltag. Slottets kælder er derfor lige nu ved at blive omdannet til et scaryhouse, og i løbet af Tivolis sommersæson vil Danmarks største permanente scaryhouse med skuespillere, Villa Vendetta, dermed blive en realitet. Projektet er frugten af en række studieture rundt om i verdenen for at samle inspiration, og både Tivolis udviklingsafdeling og skræmmekonsulenter fra firmaet Dystopia Entertainment i Vejle har sammen udviklet konceptet.

En tur i kælderen
Når dørene åbner for Villa Vendetta, kommer gæsterne på en rejse, hvor de får testet deres mod af i villaens mørke kroge. Historien går på, at der i mange år har boet en familie i H.C. Andersen Slottets kælder, som efter mange års arbejde i Tivoli er blevet glemt. Ingen ved rigtig, hvem de er, men en ting er sikkert, og det er, at årtiers glemsel har gjort dem grumme, bitre og har forvandlet dem til galninge, som alle bør holde sig langt fra. Noget som gæsterne snart vil erfare, når de i en futtogsformation går gennem familiens hus, sådan at chok og forskrækkelser flyder fra krop til krop og ingen slipper for at mærke gyset. Turen går først igennem den hjemsøgte herskabsvilla, og har gæsterne modet til at gå planken ud, ender de i en skummel kælder, hvis hemmeligheder ikke røbes her. Der er tale om en rejse tilbage i tiden med referencer til i dag og til Tivolis ikoniske karakterer. Der er overraskelser i form af lyde, skuespillere, dunkle gange og korridorer, som gæsterne møder på deres vej.

Tivolis direktør Susanne Mørch Koch siger: ”Alle kender efterhånden de svære betingelser, som Tivoli og andre i turisme- og oplevelsesindustrien har oplevet under Covid-19 pandemien, men der er også innovationer gemt bag historierne om lukninger og restriktioner. Ved at skabe et nyt oplevelsesunivers i kælderen under H.C. Andersen Slottet tænker vi nyt og udnytter vores m2 bedre. Vi investerer i nye gæsteoplevelser i en tid, hvor vi er trængt økonomisk, for det tror vi på, er vejen frem til igen at gøre Tivoli til den gode, rentable forretning, som Danmarks største attraktion også er kendt for at være. Det er traditioner, men også nyheder, der gerne skal få mange danskere i Tivoli i 2021”.

Havedirektør i Tivoli Kasper Schumacher siger: ”Det har i mange år været et ønske at få et permanent scaryhouse med skuespillere i Tivoli. Vi har i årtier udviklet og designet for at imponere og fascinere gæsterne. I dette projekt skaber vi en uhyggelig oplevelse, men også noget som bringer smilet frem på læberne. Gæsterne får mulighed for at se den grumme virkelighed bag facaden, når de besøger Villa Vendetta. Her stifter de bekendtskab med en familie, som gennem generationer har arbejdet i Tivoli og underholdt gæsterne, men de har også gjort andre ting skjult i deres kælder. Vi arbejder intenst med opgaven og ser frem til at åbne og få lov til at skræmme gæsterne med en unik oplevelse i et scary-miljø, hvor vi har allieret os med internationalt kendte skræmmespecialister.”

Til baggrund: For-sjov-frygt træner os til mødet med det ægte mareridt
Horror og gys har altid været noget, som mennesket har opsøgt, og i løbet af de seneste år er gyserfilm og horror-oplevelser på egen krop blevet stadig mere populære. Men hvordan kan det være, at mennesker med vilje opsøger ting, de ved vil gøre dem bange? Et paradoks, som har været svært at forklare, men som fagfolk nu er ved at komme tættere på at finde et svar på. Et studie fra Aarhus Universitet viser, at når vi opsøger gyset med vilje, gør vi det som en del af en leg. En leg, der har til formål at forberede os på mødet med et ægte mareridt. Akkurat ligesom når børn leger, at den onde heks kommer for at spise dem, forbereder det dem på at kunne håndtere deres frygt.

Det ved Mathias Clasen, som forsker på Aarhus Universitet og leder af The Recreational Fear Lab, en del om og forklarer:
”Når vi aktivt opsøger den skræmmende underholdning som gyserfilm og scaryhouses er det lidt ligesom, når børn leger, at et monster er efter dem. Her handler det om at opleve, hvordan det føles at være bange, selvom der ikke er fare på færde, fordi man på den måde kan lære noget om sine egne reaktioner. Hvor meget kan man klare, hvordan reagerer man osv. Det tænker man selvfølgelig ikke over, når man får lyst til at gå ind i et scaryhouse, men det er det, der lægger til grund for lysten.”

Officiel åbning
Der bliver tættere på Tivolis sommersæson åbning, den 27. marts, sat officiel dato på selve åbningen af Villa Vendetta, hvor byggeriet netop er gået i gang.