Selvom danskernes generelle idrætsdeltagelse desværre er dalet under corona-krisen, stempler flere og flere medarbejdere på både offentlige og private arbejdspladser herhjemme ind til digital kollegamotion – primært før og i forlængelse af frokostpausen. Det viser tal fra firmaidrættens bevægelsesregnskab.

Pr-foto Dansk Firmaidrætsforbund

“Velkommen til firmaidrættens 10-i-12. Vi guider dig og kollegerne, og ALLE kan være med. Det er vigtigt, at vi husker at dyrke sammenholdet og få pulsen lidt op – enten med afstand på arbejdspladsen eller fra hjemmekontorerne. Vi går i gang.”

Nogenlunde sådan lyder introen, når Dansk Firmaidrætsforbund – på alle hverdage – inviterer til en ti minutters aktiv pause kl. 11.50. Det sker virtuelt via en live-udsendelse på Facebook. Og muligheden for online-træning, hvor kolleger kan få rørt lårmuskler, knæled og rygstykker uden at skulle klæde om, er et hit.

Firmaidrættens nye digitale motionsinitiativer og begejstringen for esport udgør 28,8 % af det seneste bevægelsesregnskab, der dog samlet set viser en nedgang fra 143.089 deltagere i 2019 til 117.534 af slagsen sidste år. Droppet på bundlinjen flugter altså med tal fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN), som slår fast, at idrætsdeltagelsen blandt voksne danskere er faldet fra 61 % i 2016 til 57 % i 2020.

Tryk på digital speeder
Selvom corona-krisen forårsagede mange aflysninger af traditionsrige samt fysiske firmaidræts-events i 2020, vælger generalsekretær i Dansk Firmaidrætsforbund, Mette Mandrup, en positiv og digital tilgang til tingene – og fremtiden.

“Allerede fra den første nedlukning af arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner intensiverede vi arbejdet med de digitale motionstilbud. Vi havde premiere på vores aktive frikvarter på Facebook den 18. marts. I løbet af de første to måneder af pandemien fik vi etableret daglige, digitale motionspauser; et nyt samarbejde med TrygFondens Center for Aktiv Sundhed om fælles fyraftenstræning samt afprøvet elementer af en nu succesfuld virtuel sundhedsambassadør-uddannelse. Vi reagerede hurtigt på de ændrede arbejds- og uddannelsesforhold, og vores mantra blev – og er stadig: Afstand må ikke blive til stilstand,” siger Mette Mandrup, og hun supplerer:

“Vi er stolte over, at vi havde godt 34.000 deltagere til digitale motionsinitiativer i 2020. At vi eksempelvis – undervejs i den delvise nedlukning – slog deltagerrekord på Arbejdspladsernes Motionsdag, indikerer klart for mig, at hjemsendte kolleger hurtigt savner fællesskabet, og at mange arbejdspladser heldigvis tager et stort ansvar i folkesundhedens tegn. Der bliver givet plads til at dyrke sammenholdet i arbejdstiden, og det er vigtigt. Og det er en god investering. I firmaidrætten arbejder vi kontinuerligt hårdt for at kunne tilbyde nemme og fleksible løsninger til kollegamotion, for vores vision er utvetydigt at være arbejdspladsernes foretrukne samarbejdspartner på dette felt.”

Styrker sammenholdet
Biolog, arbejdsmiljørepræsentant, næsten færdiguddannet sundhedsambassadør og kollegamotions-ildsjæl hos Sønderborg Kommune, Lonnie Jessen, er en af dem, der har snuset til firmaidrættens online-aktiviteter.

“Det er vigtigt med et eller flere afbræk i arbejds-hverdagen. Enten sørger jeg for, at mine kolleger modtager en kalenderindkaldelse, eller også råber jeg ‘pause’ ude på gangen i løbet af formiddagen. Vi griner, og vi bevæger os sammen, og det skaber energi. Mine kolleger fortæller, at det er dagens højdepunkt, når jeg får igangsat kollegamotion,” siger Lonnie Jessen.

Landbrug & Fødevarer havde planlagt fire digitale nedslag på Arbejdspladsernes Motionsdag i 2020.

“Sundhed hænger sammen med trivsel. Derfor er der forskellige motionstilbud som løbeklub, yoga og udendørs træning til ansatte i Landbrug & Fødevarer, og vi deltager i #AMdag, Tæl Skridt og Vi cykler til arbejde-kampagnen. At dyrke motion sammen giver et socialt sammenhold på tværs af fagområder og en større forståelse for hinandens arbejde, og det er en gevinst for samarbejdet og kulturen i hele organisationen,” siger Anne Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Hos ANDRITZ Feed & Biofuel A/S i Esbjerg bookede kommerciel direktør, Anne-Emmanuelle Bertelsen, hurtigt et 12 ugers kollegamotions-forløb efter en digital smagsprøve. Selve opgaven og den virtuelle træning varetages af Dansk Firmaidrætsforbund og relevante lokalforeninger i fællesskab.

“For arbejdspladsen betyder det rigtigt meget, at vi endelig har fundet en måde, hvorpå vi kan være aktive sammen på afstand. Sjælen og kroppen har brug for pusterum, så vi kan præstere bedre. Og statistikkerne viser, at produktiviteten stiger,” siger Anne-Emmanuelle Bertelsen.

Heine Jakobsen, fuldmægtig i Spillemyndigheden, sætter pris på såvel det fysiske som sociale aspekt af digital kollegamotion.

“Det er tiltrængt for kroppen med et afbræk midt på dagen, og det giver en følelse af socialt samvær. Og så får vi et indblik i privatsfæren, som selv de nærmeste kolleger under normale forhold ikke får. At se kolleger med uglet hår i krøllet t-shirt, med barneskrig og hundegøen i baggrunden af et halvrodet hus – det giver et mere virkelighedsnært billede end den ret polerede overflade, man normalt viser ved fysisk fremmøde. Og ingen føler sig udstillet – vi er jo alle i samme båd,” siger Heine Jakobsen.

Esport med kolleger rykker
Antallet af deltagere i YouSee Kollega-ligaen/YouSee Studie-ligaen tog et nøk i vejret fra 2019 til 2020, og i firmaidrætten sætter vi ekstra fut på esport-kedlerne, for oplevelsen på ungdomsuddannelsesinstitutioner og arbejdspladserne er, at når man dyrker esport i fællesskab, så styrkes sammenholdet samt kommunikationen på tværs af geografi, kultur og sprog.

“Når esport og gaming organiseres i sunde rammer på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, ser vi, at det rummer de samme muligheder for fællesskab og sammenhold som traditionel sport og idræt. Særligt i det seneste år præget af nedlukning har gaming og esport samlet studerende og kolleger om sjove og hyggelige oplevelser. I firmaidrætten ønsker vi at være medskaber af gode esportsmiljøer på arbejdspladserne, hvor gaming og esport kan få flere til at dyrke sammenholdet – og samtidig kan esport anvendes i netværks- og rekrutteringssammenhænge,” siger generalsekretær i Dansk Firmaidrætsforbund, Mette Mandrup.

Dyk ned i firmaidrættens bevægelsesregnskab 2020 her – tryk.

Kort om firmaidrættens bevægelsesregnskab
Dansk Firmaidrætsforbunds bevægelsesregnskab for 2020 viser en bundlinje på helt eksakt 117.534 deltagere. Dette er en tilbagegang på 17,9 % sammenlignet med 2019, men en fremgang på 24,9 % i forhold til 2016, hvor ‘regnskabet’ første gang blev lanceret for at skabe et reelt overblik over, hvor mange mennesker ‘vi’ skaber kollegamotion for ud over de 385.969 medlemmer i 82 firmaidrætsforeninger.