Der er fortsat stor tilslutning til vaccinationsprogrammet mod HPV, og det seneste år har flere 12-årige piger og drenge takket ja til det gratis tilbud. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse

Foto: ABW

HPV-vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009, og siden da har alle piger mellem 12 og 18 år gratis kunnet få vaccinen. I 2019 blev tilbuddet udvidet til også at omfatte 12-årige drenge. Og drengene har helt fra start taget godt imod tilbuddet.

Ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut har flere 12-årige piger og drenge igen det seneste år valgt at takke ja til tilbuddet om HPV-vaccination. 85 % af pigerne fra årgang 2008 og 82 % af drengene fra samme årgang har fået det første af i alt to HPV-vaccinationer i 2020. Samtidig har 42 % af pigerne og 38 % af drenge fået begge vaccinationer og er derfor færdigvaccineret mod HPV.

Der skal gå minimum fem måneder mellem de to HPV-vaccinationer, og det tager derfor noget tid, før andelen af færdigvaccinerede indhenter andelen af personer, der har fået første stik.

”Vi er utroligt glade for, at vi endnu en gang ser, at flere takker ja til tilbuddet om HPV-vaccination, specielt også i en tid med COVID-19 og nedlukninger i samfundet. Især det, at så mange drenge, som jo kun har været en del af programmet i 1½ år, har valgt at takke ja til tilbuddet, er meget glædeligt. Der er stadig lidt vej op til vores mål om, at 90 % skal vaccineres, men vi nærmer os, og det er jeg utroligt glad for,” siger Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Informationsindsats fortsætter
For at udbrede kendskabet til tilbuddet om HPV-vaccination arbejder Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen sammen om oplysningsindsatsen Stop HPV – Bliv vaccineret, som primært rækker ud til forældre gennem Facebook, og hvor forældre kan få den nødvendige information på hjemmesiden www.stophpv.dk.

”Vi fortsætter vores fælles indsats, så vi kan sikre, at alle forældre får den nødvendige information om HPV-vaccination og om de kræftformer, den kan forebygge, så vi også får en høj tilslutning fremover. At vi er ved at få drengene med, er helt afgørende for at mindske risikoen for kræft og kønsvorter i fremtiden,” siger Bolette Søborg.

HPV-vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram for 12-årige børn og er med til at beskytte mod flere former for kræft hos både drenge og piger.

I hele 2021 er der desuden et gratis tilbud om HPV-vaccination til unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd. Det sætter vi også fokus på med en informationsindsats til målgruppen.

Andelen af HPV-vaccinerede kan findes på statistik.ssi.dk, hvor vaccinationsdækningen vises på årgang, landsdel og kommuneniveau og kan præsenteres som enten søjlediagram, tabel eller Danmarkskort.

Læs mere om HPV-vaccination på www.stophpv.dk