HOFOR er på vej med blødere vand til hovedstadsområdet, men ønsker du alligevel selv at installere et blødgøringsanlæg, så husk at være opmærksom på de medfølgende risici ved selv at tage ansvaret for kvaliteten af dit drikkevand. Sådan lyder opfordringen fra HOFOR.

Tilkalkede elkedler, kalkpletter på fliserne i badeværelset og løbende toiletter. Hårdt vand er skyld i mange irritationer for indbyggerne i hovedstadsområdet, hvor vandet fra naturens side indeholder meget kalk.

Derfor arbejder HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, på at kunne tilbyde alle sine kunder blødere vand. Borgerne i Brøndby har allerede fået blødgjort vand, og i 2021 vil endnu en del af hovedstadsområdet opleve det første fald i hårdheden, som gradvist vil falde i de følgende år.

Hvis man ikke ønsker at vente, eller hvis man selv vil styre hårdheden på sit vand, så kan et privat blødgøringsanlæg være en mulighed. Netop nu, hvor det er sæson for generalforsamlinger, modtager HOFOR en del spørgsmål fra ejer- og andelsboligforeninger, der har anskaffelse af et privat blødgøringsanlæg på dagsordenen for deres kommende generalforsamling.

“Spørgsmålene går typisk på, hvornår HOFOR er klar til at levere blødere vand, om det kan betale sig at investere i et anlæg selv, og hvad risiciene er ved at have sit eget blødgøringsanlæg,” fortæller programleder Susanne Lykke Jakobsen, der har ansvaret for HOFORs udrulning af blødere vand.

“Vi kan ikke rådgive om de enkelte produkter på markedet, men vi kan komme med nogle generelle opmærksomhedspunkter og anbefalinger, og så håber vi, at det kan hjælpe folk til at træffe beslutningen på et bedre oplyst grundlag,” siger hun.

Brug kun officielt godkende anlæg
HOFOR anbefaler kraftigt, at man sikrer sig, at der er tale om et officielt godkendt anlæg, og at man får det installeret af en autoriseret VVS-installatør. HOFOR anbefaler desuden, at man får lavet en serviceaftale på anlægget.

“Der er ansvarlige leverandører på markedet, som rådgiver sobert, men der reklameres også for billige anlæg, som for eksempel kan købes på nettet, og som man selv kan installere. Her skal man være varsom, for man påtager sig selv ansvaret for kvaliteten af det vand, man drikker,” siger Susanne Lykke Jakobsen.

Vær opmærksom på disse tre risici
Der er ifølge HOFOR særligt tre ting, som det er vigtigt at være opmærksom på, hvis man overvejer at anskaffe sig sit eget blødgøringsanlæg:

Risiko for forhøjet indhold af natrium
Hvis blødgøringsanlægget ikke indstilles korrekt, risikerer man, at indholdet af natrium i vandet overskrider grænseværdierne i drikkevandsbekendtgørelsen. Man bør derfor undersøge, om det er muligt at overholde grænseværdierne med det pågældende anlæg

Risiko for tæring af rør
Anlægget bør ikke sættes til for lav hårdhed, da man risikerer, at eksisterende kalk i rør og installationer opløses og i værste fald, at rør gennemtæres.

Risiko for bakterievækst i anlæg
Hvis anlægget ikke er korrekt indstillet eller ikke vedligeholdes tilstrækkeligt, er der risiko for bakterievækst i anlægget. Derfor er det vigtigt, at anlægget bliver efterset og vedligeholdt korrekt.

Du kan læse alle HOFORs råd vedrørende private blødgøringsanlæg her: [url=https://www.hofor.dk/baeredygtige-byer/udviklingsprojekter/bloedere-vand/private-bloedgoeringsanlaeg/]https://www.hofor.dk/baeredygtige-byer/udviklingsprojekter/bloedere-vand/private-bloedgoeringsanlaeg/[/url]