​Region Hovedstadens Akutberedskab har vundet Digitaliseringsprisen i kategorien innovation for at bruge kunstig intelligens til at redde flere liv. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.

Foto: Jesper Thode Larsen, Byportalerne.dk

Digitaliseringsprisen er givet for Akutberedskabets arbejde, hvor kunstig intelligens (AI) hjælper sygeplejerske og paramedicinere på Region Hovedstadens Vagtcentral med at opdage flere hjertestop. Den kunstige intelligens er med til at øge overlevelsen for borgere, der får hjertestop.

”Flere end 5.000 danskere får hvert år pludselig og uventet hjertestop. Vi er i Danmark førende i at redde liv, men vi vil gerne gøre det endnu bedre. Det kræver helt nye løsninger. Vores samarbejde med det danske start up-firma Corti banede vejen for en helt ny løsning. Det er offentlig-privat samarbejde om innovation, når det er bedst. Vi har kombineret anvendelse af vores mange sundhedsdata med Cortis AI- og teknologi-ekspertise på eksemplarisk vis,” siger en begejstret Freddy Lippert ved prismodtagelsen. ”Vi fortsætter samarbejdet, og jeg er sikker på, at dette er et afgørende gennembrud for AI, når det gælder om at redde flere liv – ikke kun i Danmark, men også internationalt.”

Livreddende samarbejde
Hvert minut tæller ved hjertestop. Sandsynligheden for en succesfuld genoplivning efter hjertestop falder med cirka 10 procent pr. minut fra hjertestoppet indtræffer, til der startes hjerte-lunge-redning. Derfor er det helt afgørende at få identificeret et hjertestop hos en borger og få igangsat behandling så hurtigt som muligt.

Projektet har været i drift siden september 2018, og løsningen er et offentligt/privat samarbejde mellem Akutberedskabet og Corti, der er førende på kunstig intelligens. Digitaliseringsprisen er et initiativ fra Digitaliseringsstyrelsen, Danske Regioner, Djøf, Rambøll, KMD, DANSK IT og Charlie Tango.

Begrundelsen for tildeling af prisen.
– Region Hovedstaden – Kunstig intelligens hjælper med at opdage hjertestop ved 1-1-2-opkald.
– Løsningen baserer sig på mønstergenkendelse baseret på gennemgang af over 100.000 tidligere alarmopkald. Dommerkomitéen lægger vægt på, at projektet på forbilledlig vis udnytter ny teknologi på en innovativ måde til at redde liv.
– Projektet er udviklet, så løsningen er en støtte for medarbejderne, men ikke styrende.
– Projektet er et spændende gennembrud for anvendelse af ny teknologi inden for sundhedsområdet og angiver nye perspektiver for fremtidige muligheder.