Over 240 ledige, der er oppe i årene, har indtil nu takket ja til at uddanne sig til SOSU-hjælper eller SOSU-assistent. I København er der brug for flere medarbejdere, der kan passe på byens ældre og borgere med handicap. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Heldigvis vil mange ledige oppe i årene gerne skifte spor i arbejdslivet og uddanne sig til SOSU-hjælpere eller SOSU-assistenter, hvis de får et økonomisk tilskud. Det viser et succesfuldt projekt, som Københavns Kommunes Beskæftigelses – og Integrationsforvaltning og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen står bag.

I alt er flere end 240 dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, med en gennemsnitsalder på over 45 år, gået i gang med at uddanne sig til SOSU-hjælper eller SOSU-assistent siden maj 2018.

”Det glæder mig, at vi kan få uddannet så mange modne ledige til et fag, hvor manglen på medarbejdere er stor. Det viser, at du godt kan ændre din situation og komme i job, hvis du er villig til at skifte fag,” siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Høj voksenlærlingeløn giver pote
De ledige københavnere har dét til fælles, at de er over 30 år. Deltagerne har alt fra tjener til vagt stående på CV’et, men nu sadler de om til plejesektoren under særlige vilkår, hvor det er nemmere at få økonomien til at hænge sammen undervejs i uddannelsen.

Hvor man normalt modtager SU og elevløn, får man gennem dette projekt en kombination af dagpenge eller kontanthjælp og voksenlærlingeløn, som er højere. Det har, sammen med en garanti for en elevplads, givet stor pote med at tiltrække midaldrende ledige.

At gennemsnitsalderen er høj blandt målgruppen, når de begynder en ny uddannelse, kan være en fordel, mener beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.

”Jeg har stor respekt for, at man har modet til at springe ud i noget nyt og sætte sig på skolebænken igen, hvis tiden for eksempel er løbet fra ens nuværende branche, eller man har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Jeg er overbevist om at det kan have sine fordele, at man har erfaring og allerede er klog på livet, når man kommer ud på en arbejdsplads i f.eks. ældreplejen,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Får taknemmelighed tilbage
At deltagerne ikke skal på SU og elevløn har betydning for, at flere midaldrende vælger uddannelsen, fordi man ofte vil have flere udgifter i takt med, at man bliver ældre. Det gælder i hvert fald for 55-årige Marcelo Ariel Miele, der er i gang med at uddanne sig til SOSU-hjælper og er i sin anden praktikperiode. Han er oprindeligt uddannet multimediedesigner og har arbejdet i rejsebranchen de seneste 15 år. Men nu vil han gerne arbejde med mennesker.
Marcelo Ariel Miele havde været ledig i nogle få måneder, da han talte med sin jobkonsulent om muligheden for at blive SOSU-hjælper.