Den delvise nedlukning gør særligt ondt for turismeerhverv og for byens unge, men der er ingen vej uden om, siger Københavns overborgmester. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Københavns overborgmester Lars Weiss (S) bakker op om de nye restriktioner fra regeringen, der blandt andet vil sende elever fra 5. klasse hjem til hjemmeundervisning og lukke barer, restauranter og kulturliv. – Jeg har ikke ord for, hvor slemt jeg synes det her er for oplevelses- og turismeerhvervene i København. Kulturliv, restauranter, caféer og taxichauffører har indstillet sig på en julemåned på lavere blus, men ser nu ind i en total nedlukning, siger Lars Weiss.

Overborgmesteren forventer, at Københavns erhvervsliv vil være omfattet af de samme støtteordninger, som blev lavet for Nordjylland, hvor adskillige kommuner for en måned siden blev lukket ned. Han forventer også, at regeringen forhandler en ordning om lønkompensation til de mange berørte medarbejdere på plads.

Siden corona viste sig i Danmark i er der blevet 5.400 flere ledige i København. Mange af jobbene er forsvundet i brancher, der beskæftiger sig med oplevelse og turisme, altså hoteller, restauranter, transport, rejser og rengøring mv.

– Der er rigtig mange mennesker i København og omegnen, der har mistet deres arbejde. Og mange virksomheder, der er tæt på at dreje nøglen om – eller allerede har gjort det. Derfor er det afgørende, at regeringen og sundhedsmyndighederne har et skarpt øje på, at vi skal åbne op igen, så snart der er muligt, siger Lars Weiss

Årsagen til nedlukningen er et støt stigende smittetal. Især blandt de unge mellem 10-19 år stiger smitten voldsomt i København.

– Jeg har frygteligt ondt af vores unge mennesker, der gennemlever en underlige tid med regler, som stemmer dårligt overens med alle de ønsker, man har som ung, siger Lars Weiss: – Men der er ingen vej uden om. I skal i de kommende uger nøjes med at være sammen med ganske få – og gerne de samme. Og så skal I lade jer teste alle sammen, siger han.

Københavns Kommune er sammen med Region Hovedstaden i færd med at åbne en række midlertidige teststeder rundt om i byen i nærhed af uddannelsesinstitutioner, hvor unge kan gå direkte ind fra gaden og få en test. Samtidig tager det sædvanlige testsystem med tidsbestilling på nettet også imod de unge, der via kampagner på SoMe, via deres uddannelsessted og skoler og via breve til forældre mv. vil blive opfordret til at lade sig teste.